Beter leven


Diervriendelijkheid staat bij ons voorop! Wij houden onze dieren volgens de richtlijnen van de dierenbescherming voor het Beter Leven 2 sterren keurmerk.
Jaarlijks vindt de controle plaats op naleving van de eisen voor het Beter Leven 2 sterren keurmerk.
Het Beter Leven keurmerk geeft door middel van een sterrensysteem aan hoe diervriendelijk vlees, kip en eieren zijn. Hoe meer sterren, des te diervriendelijker het product is. Er wordt nog geen 1% van de jaarlijks 450 miljoen dieren in de Nederlandse veehouderij in diervriendelijkere systemen als biologisch gehouden.
Om ook voor die overige 99% verbeteringen te bewerkstelligen, heeft de Dierenbescherming in 2007 het sterrensysteem van het Beter Leven keurmerk geïntroduceerd.
Spannend, want "ongetwijfeld zou er kritiek komen", herinnert Marijke de Jong van de Dierenbescherming zich.
"Ons logo op een dood dier, op een stuk vlees, stel je voor."

Marijke is nu de programmamanager die verantwoordelijk is voor het succesvolle Beter Leven keurmerk, maar was in die tijd als beleidsmedewerker al nauw betrokken bij gesprekken met het bedrijfsleven over het verschrikkelijke leed dat doorgefokte vleeskuikens, ofwel 'plofkippen', werd aangedaan.
"Die te verwachten weerstand bij de presentatie van ons keurmerk in 2007 zat 'm er onder meer in dat sommigen vinden dat je dieren pas echt helpt als je ze niet opeet. Zo is het in een ideale wereld, maar de realiteit is helaas anders."
Uiteraard mikt de Dierenbescherming op een zo groot mogelijke uitbreiding van de biologische veehouderij, waarbij optimaal rekening wordt gehouden met het welzijn van de dieren, ten koste van de gangbare vee-industrie.
"We werken al jaren samen met deze sector en roepen dat mensen niet iedere dag vlees zouden moeten eten," stelt Marijke. "Maar het zou in onze visie onaanvaardbaar zijn als er dan niemand knokt voor de miljoenen dieren die niet-biologisch worden gehouden."
Voor deze dieren geldt weliswaar dat er wetgeving bestaat om ze te beschermen tegen verdere uitbuiting, maar daarmee is alles gezegd.
"De controle op de naleving laat veel te wensen over en zoals we weten is er nogal wat mis in de gangbare vee-industrie. Krappe hokken, weinig afleiding en dieren die zijn verworden tot dingen die je consumeert."



Hoe zitten de controles in elkaar?
Alle partijen die deelnemen aan het Beter Leven keurmerk worden gecontroleerd. Denk hierbij aan de boer, de slachter, de vleesverwerker maar ook de supermarkt.
Bedrijven die willen meedoen met het keurmerk kunnen terecht bij de Stichting Beter Leven keurmerk. Zij is verantwoordelijk voor de borging en houdt toezicht op de deelnemers.

Wat betekenen de sterren?
Welke afwegingen maak jij bij de aankoop van eieren en vlees? Let op het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming als je de leefomstandigheden van het dier belangrijk vindt.
In de supermarkt staat het Beter Leven keurmerk afgebeeld op tal van productverpakkingen. Hoe meer gele sterren op de verpakking, hoe diervriendelijker.
Die sterren geven informatie over de leefomstandigheden van dieren. De sticker zegt al dat het dier een goed leven heeft gehad.
Met 1 ster : Meer ruimte in de stal, daglicht, afleidingsmateriaal in de hokken.
Met 2 sterren: Meer ruimte in de stal, daglicht, afleidingsmateriaal in de hokken, uitloop of weidegang.
Met 3 sterren: Meer ruimte in de stal, daglicht, afleidingsmateriaal in de hokken en uitloop of weidegang en Biologisch.